Thema: Beeldtaal in Kinderboeken. (De Grote TekenTentoonstelling)
“Het is een thema met een historie“, zegt Marieke Verhoeven van de CPNB. “Illustraties zijn al heel lang belangrijk in een kinderboek. Veel helden hebben daardoor een gezicht gekregen. Je ziet ook steeds vaker dat een auteur zich laat inspireren door een illustrator. Strips komen in veel varianten voor en worden soms ook verweven in verhalen. Daarom willen we volgend jaar veel aandacht aan illustraties en illustratoren gaan besteden.”
Wikinitie: Beeldtaal is een taalachtige constructie, waarbij beelden en beeldelementen gebruikt worden om concepten te communiceren. Het begrip beeldtaal heeft echter meerdere betekenissen:
- Het is een “taal, die door beelden wordt uitgedrukt”. In deze communicatie neemt een symbool of afbeelding de plaats in van een tekst. Beeldtaal staat als zodanig naast spreektaal, gaberentaal en lichaamstaal.
- De visuele middelen waarmee gecommuniceerd wordt, zoals het pictogram en of hiërogliefen.
- Het is een bepaalde karakteristieke stijl van een kunstenaar, een kunstgezelschap of in een kunststroming.
Soorten beeldtaal:
Pictogrammen, illustraties, logo’s, iconen, symbolen, tekeningen, foto’s, film etc.
Een beeld zegt meer dan 1000 woorden! Maar om een beeld over te brengen is het belangrijk dat de ‘ontvanger’ (in dit geval een kind) het beeld op de juiste manier integreert in zijn eigen referentiekader. Als zender van een boodschap is beeldtaal net als elk communicatiemiddel afhankelijk van de interpretatie van de vorm en interpretatie van de boodschap. Want een beeldtaal mag dan universeel zijn, hij is niet eenvoudig te ‘vertalen’, en een beeld kan zeer verschillend worden geïnterpreteerd. De subjectieve werking hangt onder andere af van leeftijd, opleiding en ervaring van de ontvanger.
Beeldtaal wordt vaak gecombineerd met schriftaal. In tegenstelling tot volwassenen maken kinderen actief gebruik van beeldtaal, dat wil zeggen ze bekijken en genereren een afbeelding. Uit een afbeelding kunnen ze razendsnel een veelheid aan informatie opnemen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten